Doporučená vína ke štědrovečerní tabuli
Přejeme vám krásné Vánoce! Určitě již přemýšlíte nad letošní vánoční večeří. Výběr kvalitního vína je stejně důležitý, jako skvělé jídlo, a proto jsme pro vás připravili vína, která vaše štědrovečerní menu perfektně doladí.
Na přípitek se hodí nejvíce šampaňské nebo moselský sekt. Pokud se vás ale u vánoční tabule nesejde tolik, zvolte moselský suchý ryzlink pozdní sběr z nejlepších vinic v Traben-Trarbach. Díky praktickému uzávěru můžete po přípitku zbylé víno uzavřít a dopít později, klidně i následující den aniž by ztratilo na kvalitě. Moselské ryzlinky jsou charakteristické lehkou mineralitou a tím se od ostatních tichých vín vyznačují jemnou perlivostí. Sekt nebo šampaňské tedy můžete moselskými ryzlinky skvěle nahradit.
K rybí nebo cibulové polévce dopijte přípitek, protože k teplé polévce není vychlazené víno nic příjemného.
Největší pozornost ale vyžaduje hlavní chod. Ať už preferujete typického českého kapra s bramborovým salátem nebo pečeného krocana, vždy pro vás máme moselská vína, která jsou pro Štědrý večer jako stvořená.
Smažený kapr / losos / candát a bramborový salát
Tradiční večeře na Štědrý večer se v České republice za poslední roky hodně změnila, kromě smaženého kapra preferuje mnoho lidí lososa, ať už smaženého nebo jen opečeného. Velmi oblíbenými druhy ryb jsou také candát, treska nebo halibut.
K rybám se obecně doporučuje podávat sušší bílé víno s vyšší mineralitou a to moselské ryzlinky splňují na 100% :) Ať už preferujete kapra nebo jinou rybu, je ideální volbou biodynamický ryzlink pozdní sběr od ikony biodynamického vinařství - Sybille Kuntz. Vína z její produkce se pyšní mezinárodní certifikací Demeter.
Další variantou je také suchý ryzlink pozdní sběr z vinařství Mönchhof, které pokračuje ve výrobě slavného ryzlinku Ürziger Würzgarten od J.J. CH. Erbena. V minulých letech došlo ke změně viněty, ale uvnitř zůstalo vše při starém.
V kombinaci s bramborovým salátem s majonézou doporučujeme vybírat zralejší vína - tedy pozdní sběr.
Tuňák a bramborový salát
Ani steak z tuňáka není na Štědrý večer výjimkou. Tuňák si ale lépe rozumí s červeným vínem a protože netradiční večeře si zaslouží netradiční víno, přivezli jsme z Mosely Schwarzriesling, červené víno s 13% alkoholu.
Kuřecí / vepřové řízky a bramborový salát
Ne každý má ryby v oblibě, a proto mnoho rodin večeří na Štědrý den kuřecí nebo vepřový řízek s bramborovým salátem. Tato kombinace je sama o sobě dost těžká a proto by víno mělo být lehké svěží s citrusovým aroma. Přesně takový je suchý ryzlink Alte Reben Grauschiefer z vinařství Willi Haag, které patří do prestižní skupiny předních německých vinařů VDP (Der Verband deutscher Prädikatsweingüter). VDP německá vína poznáte díky symbolu orla na hrdle láhve a toto označení zaručuje vína nejvyšší kvality.
Vinná klobása
Tradiční německý vánoční pokrm - párek s bramborovým salátem " Würstchen mit Kartoffelsalat" se na Štědrý večer připravuje i u nás, ale častěji ve variantě - vinná klobása s bramborovou kaší. K vinné klobáse se výborně hodí polosuchý ryzlink od Markuse Hülse, který je velmi svěží s ovocným aroma, což zaručuje skvělou vyváženost chutí.
Pečený krocan nebo husa
Pečený krocan je na štědrovečerní tabuli hlavně USA, kde ho připravují nejčastěji s bramborovou kaší. U nás se tradičně peče husa nebo kachna na Sv. Štěpána 26.12.
K pečené huse a krocanovi se nejčastěji doporučují bílá vína jako je rulandské šedé nebo bílá burgunda z povodí lucemburské Mosely. Z červených vín pak k huse nejlépe sedí Dornfelder.
Houbový kuba
Staročeský tradiční vánoční pokrm - houbový kuba byl typickým jídlem na Štědrý večer až do 40. let 20. století, kdy ho na prvním místě v oblíbenosti vystřídal kapr s bramborovým salátem. K výraznému pokrmu z krup, česneku a majoránky lépe sedí vína s vyšším obsahem alkoholu, například Thiesling ryzlink od mladého a velmi talentovaného vinaře Matthiase Weise z moselského Zellu.
Přejeme vám krásné Vánoce!
Markéta & Alena z Moselwine.cz