Flammkuchen - Alsaský cibulový koláč

Flammkuchen - Alsaský cibulový koláč

Alsaská specialita Flammkuchen, známá také jako Tarte Flambée (francouzsky) je tradiční a oblíbenou lokální delikatesou ideální pro setkání s přáteli, festivaly vína nebo jako večeře.
Výborně ladí k  polosuchému ryzlinku.  
Flammkuchen je koláč z tenkého těsta posypaný cibulí, slaninou a zalitý osolenou a pepřenou zakysanou smetanou, peče se jen krátkou dobu avšak na vysokou teplotu.

Pro přípravu pravého alsaského cibulového koláče budete potřebovat:
 

  • 250 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 125 ml vody
  • 1 polévková lžíce másla
  • 200 g créme fraiche nebo zakysané smetany
  • 200 g cibule, nakrájené na půlměsíce
  • 100 g slaniny nakrájené na tenko
  • sůl a pepř
  • Výběrový moselský ryzlink suchý nebo polosuchý
Smícháme mouku, sůl, vodu, olej a vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na cca 45 minut odležet do lednice.  Do lednice dejte také vychladit láhev moselského ryzlinku.
Mezi tím zlehka orestujeme na másle cibuli a slaninu (pouze lehce).
Po 45 minutách rozehřejte na maximum troubu, vyndejte těsto z lednice a vyvalte z něj tenkou placku  (pro snadnější práci doporučujeme těsto rozdělit na menší kusy). Tenkou vrstvu těsta potřete créme fraiche nebo zakysanou smetanou a posypeme orestovanou cibulí a slaninou. Přidejte trochu soli a pepře a vložte do předehřáté trouby. Pečte na maximum 10 - 15 min v závislosti na výkonosti vaší trouby.

Hotový koláč nakrájejte na menší kousky, rozlijte ryzlink vašim přátelům a můžete podávat. 
 
  •  
Odeslat článek známému   Vytisknout