Chřestový krém s moselským ryzlinkem
Květen je měsíc chřestu. Pro párování jak s bílým, tak se zeleným chřestem neexistuje lepší odrůda vína než je Riesling.
pro přípravu chřestového krému pro 4 porce budete potřebovat:
- 1 kg bílého chřestu
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 g másla
- 1/2 čajové lžičky cukru
- 1/2 středně velké cibule
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 250 ml suchého moselského ryzlinku
- 2 žloutky ze slepičích vajec
- 250 ml smetany ke šlehání
- čerstvá šťáva z 1/2 citrónu
- 1/2 polévkové lžíce nastrouhaného muškátového oříšku
- svazek pažitky
- sůl a bílý pepř
Bílý chřest omyjte a oloupejte, odkrojte tvrdší části konce chřestu a zbytek nakrájejte na cca 4 cm velké kusy. Nakrájený bílý chřest dejte do velkého hrnce, přidejte zeleninový vývar, 50g másla a cukr a pod pokličkou přiveďte k varu. Jakmile se začne vývar vařit, snižte teplotu a nechtě chřest ve vývaru ještě 15 minut probublávat. Poté pár kousků chřestu opatrně vařečkou vyjměte z hrnce a dejte je stranou.
Uvařený chřest v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem.
Přepravenou cibuli oloupejte a nakrájejte, na zbytku másla ji opečte do zlatova, přidejte lžíci hladké mouky (na jíšku) a nakonec 250 ml suchého ryzlinku. Důkladně vše promíchejte a lehce povařte. Jíšku s ryzlinkem přelijte do hrnce s rozmixovaným chřestem a pomalu přivádějte za občasného míchání k varu.
Žloutky utřete se 125 ml smetany, ze zbytku smetany připravte šlehačku.
Smíchané žloutky se smetanou nalijte k rozmixovanému chřestu a snižte plamen tak, aby se polévka už nevařila. Přidejte také šťávu z půlky citrónu, nakrájenou pažitku, sůl, bílý pepř a muškátový oříšek.
Naposledy vše promíchejte a můžete polévku servírovat se šlehačkou a extra pažitkou.