Víno a zdraví
Lidé pijí víno již po tisíce let. S přibývajícími zkušenostmi lidé přišli na to, že různé druhy vína mají blahodárné účinky na organismus. V historii, když ještě nebyly rozšířené moderní léčebné metody, hledali lidé jiné způsoby, jak svému tělu pomoct. A časem přišli na to, že léčebné účinky může mít i víno. Někteří dokonce doporučují pít pro posílení zdraví sklenici dobrého vína denně jako prevenci různých onemocnění.
Za zdravější a prospěšnější je považováno lehké bílé víno. Rozdíly v podávání bílého a červeného vína jsou dostatečně známé. Zatímco červené víno se podává v širších sklenicích a za pokojové teploty, víno bílé podáváme v užších sklenicích a vychlazené na 7 – 11 stupňů.
Lék téměř na vše
V minulosti se víno pilo jako prevence střevních potíží, nachlazení, ale i jiných chorob. Dokonce se používalo jako dezinfekce v případě povrchových zranění. Dokonce i některé moderní dezinfekční prostředky obsahují alkohol, protože je jako dezinfekce vhodný. Víno ale nemusí pomáhat jen v tekuté podobě. Listy vinné révy se dají použít například pro zastavení krvácení.
Postupem času bylo vědecky ověřeno, že je víno opravdu dosti zdravé a dnes ho dokonce doporučují i někteří lékaři a odborníci. Pomáhá především při onemocněních kardiovaskulárního systému. Světová zdravotnická organizace doporučuje především lehčí bílé víno, jako je moselský ryzlink, protože červené je těžké, tudíž by se ho nemělo pít tolik, aby snad ještě nemělo spíše opačný účinek.
Nic se nemá přehánět
V malém množství je víno skutečně prospěšné. Vypít denně lahev vína samozřejmě na váš organismus pozitivně nezapůsobí, ale sklenička denně pomáhá zlepšit zdraví. V posledních letech zkouší lidé pomocí vína i hubnout. Ač to zní podivně, skutečně je to možné. Víno totiž obsahuje hodně cukru, takže jím hubnoucí lidé nahrazují tuhou stravu. Ovšem pozor, víno je z 85% složeno z vody a nevyvolává tedy pocit sytosti jako například pivo. Energetickou potřebu uspokojí, ale potřebu sytosti již nikoli. Pití vína je dobré i pro cholesterol, protože víno odbourává ten špatný a naopak podporuje dobrý cholesterol.
Vínem ale nemůžeme léčit vše, není (bohužel) univerzální medicínou. Rozhodně jím nelze nahradit například odborné léčebné prostředky a postupy. Zejména lehké bílé víno však pomůže kardiovaskulárnímu systému a může působit i jako prevence onemocnění srdce. Sklenička bílého vína denně je tedy pro organismus prospěšná. S těžším červeným vínem ale raději opatrněji, nejen proto, že celkem snadno stoupá do hlavy.