Snoubení jídla s moselským vínem
Víno se skvěle hodí k jídlu, musíme ale zvolit dobou kombinaci, abychom si mohli obojí řádně vychutnat. Ne všechny kombinace jsou totiž vhodné. Ke každému jídlu se hodí jiné víno. Kořeněná a pálivá jídla skvěle doplní víno suché, dezerty, sýry a omáčky jsou jako stvořené pro vína sladká, a klidně i červená. Pro inspiraci vhodných jídel k moselským ryzlinkům jsme pro vás připravili moselskou kuchařku, která obsahuje nejen tradiční lokální recepty z Mosely, ale i doporučené recepty ze světové gastronomie, ke kterým se moselské víno, především ryzlink, výborně ladí.
Roli hraje teplota
Mezi víny je rozdíl nejen v barvě a druhu, ale také v teplotě, při které se podává. V domácím prostředí dělají lidé mnohdy tu chybu, že oba typy podávají stejně. Znalec ale vždy respektuje zavedené způsoby podávání. Červené se pije v pokojové teplotě, bílé a rosé se pije chlazené. I to ovlivní výběr pokrmu, kterým chceme víno doplnit. K červenému jídlu se hodí těžší jídla. K lehčímu bílému nebo růžovému je vhodné i lehčí jídlo, stejně jako k vínům šumivým.
K čemu červené?
Červené víno, především tradiční moselská odrůda Dornfelder, se skvěle hodí k masu. Můžeme ho servírovat k hovězímu, vepřovému, ale také zvěřině. Výborně podtrhuje chuť kořeněných jídel, jako jsou různé steaky, grilovaná masa a jiných pochoutek, a své místo si najde i u plísňových sýrů. Vhodné je i ke guláši nebo šípkové omáčce, které jsou v našich končinách tak populární.
K čemu bílé?
Máme-li lehčí jídlo, volíme i lehčí bílé víno. Moselský ryzlink je k lehkým jídlům, rybám i salátům. Hodí se jemné sýry typu mozzarella, nebo cottage. Vhodný je i kozí sýr. Pokud sáhneme po exotickém pokrmu s těstovinami či smetanovou omáčkou, bílé víno je vynikající volbou, stejně jako v případě mořských plodů. Podobné zásady platí pro víno růžové, které se skvěle hodí k rybám (vhodný je třeba losos).
Sekt a jahody raději ne
I když si mnoho lidí vybaví právě tuto kombinaci, není nejvhodnější. I když tento „zaručený tip“ láká k vyzkoušení, odborníci nedoporučují zapíjet jahody sektem hlavně z tohoto důvodu. Chutě jahod a šumivého vína se totiž navzájem přebíjejí. Pokud chcete se šumivým vínem jíst ovoce, volte sladší druhy, které chutí nejsou tak agresivní jako jahody. Kombinace ovocného dezertu a šumivého vína je v pořádku.